Горещ слух: Борисов става президент?

Актуални новини
11:35 - 23 Октомври 2020
8693
Горещ слух: Борисов става президент?

Нов спасителен план се е завъртял в главата на премиера Бойко Борисов през последните седмици, пише „Уикенд”. След задълбочен анализ на политическата ситуация у нас през последните месеци и равносметка за собственото политическо бъдеще Борисов е решил най-после да се кандидатира за президент.

Тримесечният протест срещу властта на жълтите павета накарал министър-председателят да осъзнае, че след три мандата той вече няма шанс да състави правителство самостоятелно. Какъвто и да е следващият кабинет – дори с участието на ГЕРБ - Борисов щял да е много по-зависим от евентуалните си партньори.

В тази нова ситуация единственият шанс на Бойко Борисов да се задържи по високите върхове на властта бил да се впусне в надпреварата за „Дондуков” 2.

Даже последното социологическо проучване на „Барометър България“ - според което, ако президентските изборите бяха днес, то победил ще е Борисов – били с цел тестване и подготовка на общественото мнение.

Министър-председателят още не бил взел окончателното решение за този ход, но вече обмислял варианти за кандидат-вицепрезидент.

Фаворит номер едно бил шефът на ВМА и на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По време на извънредното положение в страната през пролетта неговата популярност нарасна главоломно. Точно затова било много вероятно Бойко Борисов да се спре именно на неговата кандидатура. Не случайно името на Мутафчийски също присъства в проучването на „Барометър”, което му отрежда цели 9%.

Най-близките съветници до Борисов изчислили, че за да покори президентството догодина, ще се наложи премиерът да потърси помощ от ДПС.

Защото само с гласовете на техните избиратели той можел да си гарантира победата. Към настоящия момент ДПС оттегли подкрепата си за премиера Бойко Борисов и настоя за неговата оставка, но партията все още не е казала тежката си дума за кандидат-президента Бойко Борисов.

Още в края на лятото Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС иска оттеглянето от влестта не само на Борисов, но и на президента Румен Радев. Хората на Ахмед Доган няма да простят на държавния глава това, че той подкрепи акцията на Христо Иванов в „Росенец”, насочена срещу почетния председател на движението.

Точно в това обаче бил шансът на премиера да привлече ДПС на своя страна в надпреварата за „Дондуков” 2. Даже според анализатори цялата сага със словесните престрелки между Борисов и Радев се основавала на конкуренцията между двамата за президентския стол.