Горещ слух: Убит ли е Герасимов, началника на руския генщаб?

Подозират, че висшият военен е загинал при масивен ракетен удар срещу команден център край Севастопол

Украйна
18:02 - 05 Януари 2024
6500
Горещ слух: Убит ли е Герасимов, началника на руския генщаб?

Новина, която на пръв прочит звучи абсурдно, се разпространява лавинообразно в различни медии и Телеграм канали. Според непотвърдената официално нито от Киев, нито от Москва информация, по време на вчерашния ракетен удар на ВСУ срещу команден център на руските нашественици край Севастопол е загинал не кой да е, а самият началник щаб на армията на Руската федерация Валерий Герасимов.

Официално потвърждение на информацията няма и не е ясно дали не става дума за информационно-психологическа операция, целяща да постигне разколебаване в редиците на врага. Факт е, че часове след като слуха плъзна, Москва не го е опровергала.

"Генерал Герасимов е обявен за загинал в резултат на вчерашните украински ракетни удари по Крим. Той беше началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили и първи заместник-министър на отбраната на Русия. Към момента информацията не е потвърдена", пише сайта "Вишеград 24".

Говорителят на Украинската доброволческа армия "Юг" Сергей Братчук обаче е склонен да смята, че това не е вярно. "Има много версии за това кой би могъл да е ударен там, дори се чува известната фамилия Герасимов. Това би било добра новина, но според мен е малко вероятно да е вярно. Но фактът, че няколко високопоставени офицери или генерали от руската окупационна армия са били ударени в този команден център, със сигурност е вярно", каза той в предаване на "Еспресо".

Службата за сигурност на Украйна заяви , че все още не може да коментира информацията за евентуалната смърт на Герасимов.

Вчера на окупирания полуостров Крим се чуха силни експлозии. Следобед той бе подложен на масирана ракетна атака, а вечерта - на атака от безпилотни самолети. Окупационните власти заявиха, че са отблъснали най-мащабната атака в последно време и че са свалили десет украински ракети.