Горещата вълна в Гърция ще стигне до 46 градуса

ЕС
17:17 - 25 Юли 2023
2881
Горещата вълна в Гърция ще стигне до 46 градуса

Гърция може да очаква температури до 46 градуса днес и утре, след последното избухване на горещата вълна "Клеон", съобщи "Та Неа".

По-конкретно днес се очакват високи температури в цялата страна, които ще се засилят на 26 юли, а в четвъртък, 27 юли се очаква понижение до 6 градуса.

Максималните температури днес за континента са от 40 до 42, а локално във вътрешността на Тесалия и Стерея между 43 и 44 градуса.

На Йонийските острови, островите в източно Егейско море, Додеканезите и южен Крит се очакват температури между 39 и 41 градуса, а на 36 до 38 градуса по Целзий.

Утре температурите в много райони на източната страна ще се повишат с 1-2 градуса. По-конкретно, в Тесалия, източния централен и Пелопонес могат да се очакват 43 до 45 градуса, а локално във вътрешността на източния централен и източен Пелопонес се прогнозират колосалните 46 градуса.

В Тракия, Централна и Източна Македония и островите в източно Егейско море ще бъдат 40-42 градуса, докато в Йонийските острови, Епир, Западна Стерея и Западна Македония температурата ще варира от 38 до 40 градуса.

В Крит, Цикладите, Спорадите и Додеканезите жегите ще варират от 39 до 41 градуса.

Посочва се, че следобед в северозападната страна и по-конкретно в северната част на Йонийско море, Епир и западна Македония времето ще се промени, с временни бури и предимно с много силни северни северозападни ветрове. Тези интензивни явления ще се разширят преди вечерта в Централна Македония и Тесалия и през нощта в Спорадите.

На 27 юли се очаква температурите в цялата страна да се понижат с поне 6-8 градуса и няма да надхвърлят 35-37 градуса, а в Тракия, Източна Македония и североизточно Егейско море ще има спорадични бури, придружени от много силни северни ветрове.