Горещините ни правят мързеливи и сънливи

Стил
15:55 - 27 Юли 2021
966
Горещините ни правят мързеливи и сънливи

Последните седмици са доста горещи и това може да е причината постоянно да се чувствате изтощени. От британското издание на "Cosmopolitan" посочват, че много хора казват, че се нуждаят от следобедна дрямка, когато отидат на някое слънчево и топло място за лятната си ваканция, или се чувстват още по-изморени.

Д-р Eйми Бран от "London Brigde Hospital" казва, че не е необичайно да сте по-сънливи, когато времето е горещо. Има няколко причини за това, като една от тях е, че организмът ви работи много по-усилено, за да регулира температурата ви.
 
"Изисква се много енергия, за да се поддържа температурата на тялото, за да ви е прохладно, се изисква усилие. Поддържането на постоянна вътрешна температура е жизненоважно, за да функционира организмът нормално. Мозъкът долавя повишение в температурата на кръвта и предизвиква тялото да се поти и кръвните съдове се разширяват, за да се оттървем от жегата - тези процеси са активни и изискват енергия", обяснява лекарката.
 
Високите температури и потенето също водят до дехидратация, което може да ви накара да се почувствате летаргични. Така губите течности, сол, електролити, като калций, магнезий и калий, което също ви изтощава. Затова е важно да сте добре хидратирани в слънчевите дни.
 
Друга причина да сте по-изморени е спортът. Ако тренирате интензивно в жегата, това допринася за умората. Д-р Бран съветва да забравите за прекалено тежките тренировки в топлите дни или да тренирате вечер или рано сутрин, когато е по-хладно. Може и да се заемете със спорт, който разхлажда - плуването.