Гори завод на "Роснефт" до Москва след удар с десетки дронове

Има пострадали в атакуваната рафинерия

Новини
10:51 - 13 Март 2024
1411
Гори завод на "Роснефт" до Москва след удар с десетки дронове

Пожар е избухнал в завод на "Роснефт" в Рязан след нападение с десетки дронове в различни региони - второ подобно нападение по руски енергийни и други обекти за последните 24 часа, извело вчера от строя една от най-големите рафинерии в страната.

Този път ударената рафинерия е в Рязанска област, южно от Москва. Според Павел Малков, губернатора на областта, "Рязаньнефтепродукт" е атакувана с дронове, избухнал е пожар, има и пострадали, предаде "Дневник".

Смятаният за близък до правоохранителните органи телеграм канал "112" публикува редица снимки от атаката, Astra - и запис, на който (под съпровода на нецензурни думи) се виждат попадащи във вече горящата рафинерия безпилотни апарати.

На видеоклипа се чува и стрелба, следва силен взрив. Обхванатата от пожара площ, според различни данни е между 100 и 200 кв. м.

Изглежда, поне още една рафинерия е била на прицел - в Ленинградска област, чийто губернатор Александър Дрозденко съобщи за свалянето на насочил се към нея апарат.

Русия обяви тази сутрин, че 58 безпилотни апарата са били свалени. Сутринта в региони като Воронежка област властите предупредиха, че

се очаква дроновата атака да продължи.

Възможно е броят на изстреляните (и съответно свалените) дронове да е много по-висок: губернаторът Александър Гусев съобщи след 9 ч. българско време, че само над областта са "открити и унищожени" над 40 въздушни цели от системите за противовъздушна отбрана и радиолектронна борба. В редица общини има (макар и "незначителни") щети на инфраструктура и жилища, потвърди и Гусев.

По-късно дронове нападнаха централата на Федералната служба за сигурност (ФСБ, контраразузнаването) в Белгородска област. Други бяха свалени (четири според губернатора Вячеслав Гладков), но

отломките им повредиха газопровод и прекъснаха захранването на някои села.

Има повредени къщи в град Губкин, а Шебекино, недалеч от границата с Украйна, отново е подложен на обстрел. В самия Белгород, по-късно написа Гладков, дрон се е врязал в жилищен дом, разбити са прозорци, но няма пострадали.

Канал "112" също така твърди, че на летище "Пулково" в Санкт Петербург е задействан план за действие при тревога (т. нар. "Килим") и че времено не кацат и излитат самолети.

В Курска област властите говорят за най-малко четири свалени дрона, в Брянска - осем.