Горна Оряховица ще ни спаси! В местната болница тестват ивермектин на болни от коронавирус

30 пациенти са включени в проучването

Общество
16:19 - 11 Юли 2020
5830
Горна Оряховица ще ни спаси! В местната болница тестват ивермектин на болни от коронавирус

Общинската болница в Горна Оряховица е една от 9-те в страната, в които се прави клиничното изпитание на българския препарат „Ивермектин” срещу COVID-19. В МБАЛ "Св.Иван Рилски" в железничарския град е имало 4 пациенти, лекувани от коронавирус. И четиримата вече са добре и са изписани, казаха от здравното заведение.

Общо 30 пациенти с доказан COVID-19 са включени в изследването за ефективността на лекарството.

При клиничното проучване тестваните пациенти се разделят на групи, като едните получават препарата, а другите - плацебо.

"Медиците в болниците, където се провежда проучването, нямат информация кой пациент какво получава. Организаторите на проучването ще направят анализ след края му как се повлияват различните пациенти, които същевременно са приемали и други медикаменти", обясниха лекари. Управителят на болницата д-р Иван Иванов отказа повече детайли, тъй като информацията е поверителна.

За напредъка по изпитването на българското лекарство съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Препаратът всъщност е познат от 1975 г. Разрешен е за употреба, а сега се тества и за борбата с COVID-19. Смята се, че е сред обещаващите лекарства, които могат да се справят с новия коронавирус.