Горски пожар изпепели огромна площ от остров Ла Палма

ЕС
16:12 - 17 Юли 2023
1701
Горски пожар изпепели огромна площ от остров Ла Палма

Горски пожар на испанския остров Ла Палма е изпепелил най-малко 3 600 хектара (8 896 акра) земя и гори през уикенда, съобщи ръководителят на провинцията Серхио Родригес, предаде АФП.

Горският пожар принуди около 4200 души да се евакуират от домовете си до 15 юли. Около 2000 души получиха разрешение да се завърнат.

Родригес заяви, че метеорологичните условия са се подобрили до вчера вечерта, но добави пред испанската телевизия Antena3, че горският пожар продължава да е активен и извън контрол.

Той уточни, че най-тревожните райони са около Тихарафе и националния парк "Калдера Табуриенте".

Около 500 пожарникари и 10 самолета продължават да се борят с огъня.

Освен че пламъците опустошиха голяма част от горските масиви на така наречения "Зелен остров", те унищожиха и няколко къщи и предприятия.

Нанси Кастро, която е видяла, че домът ѝ, вилата и лозето в района са унищожени, заяви пред местната медия Canarias7, че е "в шок".

"Застрахователите ще ни дадат пари, но там е изчезнал 25-годишен труд и никой няма да ни го върне", казва Кастро. "Сякаш сме прокълнати... Ла Палма все още не се е възстановила от вулкана, а сега имаме това. Емоционално е и наистина трудно", посочи тя.

Кастро има предвид изригването на вулкана, който опустоши острова през 2021 г. То продължи 85 дни и причини щети за 842 млн. евро, като разруши близо 3000 сгради, според данни на правителството.

Ла Палма е малък остров, който съставлява част от Канарските острови в Атлантическия океан. Населението му е около 83 500 души.

Въпреки че силните ветрове и горещата вълна подхраниха пожара, полицията съобщи, че разследва произхода на огъня, за който предполага, че може да е човешка "небрежност". Според Antena3 една от водещите хипотези е, че пожарът е свързан с празненство в природна местност.