Горски шеф се изявява като ген. Шивиков - служители му къртят вилата

Директорът на "Омуртаг" цяла година ползвал държавна работна ръка и служебни коли за личен интерес

Общество
09:20 - 12 Август 2022
4666
Горски шеф се изявява като ген. Шивиков - служители му къртят вилата

Служители на Държавното горско стопанство в Омуртаг са използвани като строителни работници при строежа на вилата на шефа си – директорът на стопанството Красимир Николов. Горските стражари се трудили на частния обект на шефа си близо една година. За това сигнализираха пред Нова телевизия съседи на горския началник. А историята поразително прилича на тази на генерала от резерва Димитър Шивиков, който бе обвинен за ползването на армейска сила за строежа на къщата си и за готвене за разточителни празненства преди години. 

Според сигнала срещу Николов той ползвал подчинените си като общи работници на строеж, като те са идвали на работа на вилата със служебните автомобили, джипове и пикапи на горското стопанство. С тях са прекарвали и материалите за строежа и то – с държавен бензин.


„През 2019 г.  директорът на Държавното горско стопанство „Омуртаг” Красимир Николов си закупи имот със стара къща. След това, в последствие - 5 коли на Горско стопанство „Омуртаг” и служители на горското стопанство бяха използвани като строителни работници и му построиха къща през работно време”, разказа една от съседките на Николов - Боряна Христова.

„Това беше почти ежедневно. Идваха тук и с количките, бъркаха бетон, зидаха. Работеха си по цял ден. Той идваше и ги наглеждаше докъде са стигнали. Ако не са накарани те от директора си, кой ще дойде тук благотворително?”, коментира още тя.

Друг от съседите – Емил Янчев също потвърждава, че ги е виждал много пъти. „Против това съм да се използва трудът на работниците, както и бензинът, защото те използват колите и джиповете”, посочва той.

Екип на телевизията пък е доказал, че заснетите джипове и пикапи, използвани при строежа на вилата на шефа, са служебни. За целта репортерът Васил Иванов е взел снимките с паркираните пред вилата на шефа автомобили и отишъл на служебния паркинг на Държавното горско стопанство, където открил всички заснети държавни джипове и пикапи.

В МВР има и образувана преписка, проведено е разследване и разпити. Местната прокуратура не открива престъпление. В постановлението си с отказ да образува досъдебно производство, прокурорът обаче е записал: „По преписката е установено, че след закупуването на гореспоменатия имот от Красимир Николов в различни дни, в работно и в извънработно време, в същия са положили труд“, изброяват се пет имена и продължава: „- всички служители на Държавно горско стопанство „Омуртаг".

Всички те са разпитани и са дали обяснения за дейностите, които са извършили на строежа на вилата на директора им Красимир Николов.

Репортерът е открил Красимир Николов във вече построената му вила в компанията са съпругата си, която е полицейски дознател и на гостуващ му местен бизнесмен.

„Искам да обясня, че 90% от служителите на горското стопанство са на ненормиран работен ден. Не сте се поинтересували, че на някои от тях тук са им охранителните райони. Нямам коментар по темата”, заяви Николов пред Нова тв. 

По думите му преписката доказваща, че е ползвал служителите си от Държавното горско стопанство „Омуртаг” за работници на вилата му, е изпратена от Прокуратурата по компетентност до началниците му в Североизточното държавно горско предприятие, под чиято шапка е Горското в Омуртаг.

Заради скандала от там просто го освобождават от длъжност, но не го наказват дисциплинарно. Малко след това шефовете на Югоизточното държавно горско предприятие го назначават за директор на съседното на „Омуртаг” – Държавно горско стопанство „Тича”. Тоест, на същата позиция, в съседното горско стопанство. Според съседите му това не е променило навиците на горския директор.