Горските пожари в Португалия взеха седем жертви

ЕС
18:37 - 17 Септември 2024
597
Горските пожари в Португалия взеха седем жертви

Трима португалски пожарникари загинаха във вторник, докато се бореха с един от многото горски пожари, обхванали централните и северните райони на страната, съобщиха властите. Това увеличи броя на загиналите в последните пожари на седем души от събота насам, предава Ройтерс.

Португалия се бори с над 50 активни горски пожара на територията си, като е мобилизирала около 5300 пожарникари и е поискала помощ от Европейския съюз. Властите са затворили няколко магистрали, включително участък от главната магистрала, свързваща Лисабон и Порто, и са спрели влаковете по две железопътни линии в северната част на страната.

Командирът на гражданската защита Андре Фернандеш съобщи, че трима пожарникари от бригадата на Вила Нова де Оливейриня са загинали по време на борба с пожар край град Нелаш, разположен на около 300 км североизточно от Лисабон.

Горските пожари в районите на Авейро и Нелаш са обхванали повече от 10 000 хектара гори и храсти само за последните два дни. Метеорологичната служба на Португалия прогнозира, че температурите ще останат над 30 градуса по Целзий през следващите два дни, което ще поддържа високата опасност от пожари в северните и централните райони на страната.

Министър-председателят Луиш Монтенегро заяви, че в следващите дни предстоят тежки моменти и призова за реалистичен подход и готовност за предстоящите предизвикателства.

Португалия поиска помощ от Европейската комисия и Испания, Италия и Гърция изпратиха по два самолета за гасене на пожари.