Готов е първият терминал за втечнен природен газ в Германия

Плаващото устройство ще има възможност за регазификация на LNG

Новини
17:43 - 15 Ноември 2022
2183
Готов е първият терминал за втечнен природен газ в Германия

Във вторник Германия завърши изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ в пристанището на Вилхелмсхафен в Северно море, докато се бори да осигури повече LNG и да се откаже от руския тръбопроводен газ.

"Новото място за доставка на LNG е голяма стъпка към сигурно енергийно снабдяване“, каза министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес, предаде Ройтерс.

Федералният министър на икономиката Роберт Хабек каза, че Вилхелмсхафен ще започне да функционира в началото на следващата година, както и втори плаващ терминал в пристанището Брунсбютел в Северно море.

Плаващото устройство за съхранение и регазификация (FSRU) на Вилхелмсхафен на комуналната компания Uniper ще бъде закотвено на вече разширен кей

и ще има възможност за регазификация на втечнен газ, пристигащ със специални танкери.

Новата пристанищна инфраструктура там ще бъде оборудвана за преминаване в бъдеще към внос на нисковъглеродни енергийни източници като водород, каза министърът на околната среда на Долна Саксония Кристиан Майер.

Германия разчиташе на Русия за почти една трета от своя газ до миналата година, но Берлин, който има за цел да спре всички останали руски потоци до лятото на 2024 г., започна през май бързо приемане на заявления за изграждане на FSRU и свързаните с тях постоянни наземни приемни терминали за LNG.

Корабът Hoegh Esperanza на Wilhelmshaven FSRU все още се намира в корабостроителница в Брест, Франция, показват данните за проследяването на кораби на Eikon Refinitiv. Говорител на министерството, ръководено от Лиес, каза, че Esperanza се очаква да пристигне напълно натоварен в средата на декември и ще може да обработва пристигащите танкери с втечен газ от януари догодина.

Изброявайки следващите стъпки в стратегията на Германия за LNG, министър Робер Хабек каза, че плаващият терминал за LNG (FSRU) за компанията RWE в Брунсбютел също трябва да пристигне в края на годината, а проектите в Stade и Lubmin ще започнат да работят в края на 2023 г.

Вилхелмсхафен ще стартира още един FSRU през четвъртото тримесечие на следващата година, управляван от собственика Excelerate Energy от името на консорциум от Tree Energy Solutions, E.ON и Engie.

В края на тази година в Lubmin се очакваше и частно нает и управляван FSRU.

Взети заедно, шестте FSRU биха могли теоретично да покрият една трета от годишните нужди на Германия от газ въз основа на консумираните през 2021 г. 90,5 милиарда кубични метра.