Готова ли е Корнелия за премиер?

Политика
14:50 - 18 Март 2021
11352
Готова ли е Корнелия за премиер?

В разгара на предизборната битка, двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП, подготвят форсмажорен вариант - кабинет на националното съгласие, и то начело със соцшефката Корнелия Нинова, научи Lupа.bg от два различни източника. За сондажите зад завесата знаят както в средите на БСП, така и хора от „малката опозиция”.

Тъй като за всички вече е ясно, че никой няма да има мнозинство в следващия парламент и създаването на правителство ще е сложна и почти невъзможна задача, управляващите и най-голямата опозиционна партия са решили да са готови и с такъв спасителен вариант, издават от малка опозиционна партия, която вероятно ще е част от следващия парламент.

Пъзелът се нарежда, тъй като самият Бойко Борисов нямал особено силно желание да продължи да бъде премиер още 4 години, затова смятал, че Нинова, като един от най-популярните политици в държавата и определено калена във всякакви партийни битки, би могла да бъде добра алтернатива, за да носи ударите във въртопа на политиката.

Самата Нинова, след дълги години опозиционерство, отдавна е амбицирана да влезе победоносно на „Дондуков”1, пък дори и в подобен, не особено чист вариант на властта.

За опцията БСП-лидерът да застане начело на правителство на националното съгласие, Lupa.bg писа още през ноември миналата година. Тогава  наши сигурни източници издадоха, че договорката между ГЕРБ и БСП е била левите да крепят статуквото и да се неглижират като опозиция по време на протестите.  

Според слуховете, в замяна на съгласието Нинова да е евентуално бъдещ премиер, Борисов е поискал тя да издигне за кандидат-президент фигура, различна от Румен Радев, за да не бъде негов опонент на президентските избори.