ГОТВЕТЕ СЕ! Експерт с кошмарни предупреждения за цените на горивата

3 лева за литър бензин е сравнително евтино спрямо това, което ни чака до края на годината, заяви Живодар Терзиев

Икономика
21:40 - 19 Септември 2023
9998
ГОТВЕТЕ СЕ! Експерт с кошмарни предупреждения за цените на горивата

Пазарът на горивата е доста динамичен. Но за разлика от първите 6-7 месеца от настоящата година – последните два месеца цената е в посока нагоре. Говоря за международните цени.

Дано съм лош пророк, но близо 3 лева за литър бензин е сравнително добра цена спрямо това, което може би ни чака до края на годината, заяви пред NOVA News председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

По думите му предлагането на готови горива на международните пазари- особено в нашия регион, не е особено голямо.

„Търсенето е по-високо от предлагането, което води до поскъпването. И трябва донякъде с гордост да кажа, че българският пазар предложи наистина в туристическия сезон и в силния за земеделците период най-доброто, което можеше да предложи като цена за това лято”.

„Нефтът през последните 10 дни е на цени от 92-93 долара за барел, а това са оферти, които ще се изпълняват през следващите 30-40 дни – това означава, че сме близо до 100-те долара за барел нефт. Това бяха едни от най-страшните нива в котировките, които видяхме през юли и юни 2022 година. Вероятно и готовите продукти след няколко седмици е се приближат до онези високи нива, които видяхме през миналата година”, подчерта Терзиев.