Гответе се, влюбени гълъбчета: По-скъп Свети Валентин!

Най-търсените и предпочитани подаръци са се увеличили с около 20%

Новини
10:59 - 06 Февруари 2023
2110
Гответе се, влюбени гълъбчета: По-скъп Свети Валентин!

Свети Валентин ще ни излезе по-скъпо тази година. Заради инфлацията и по-големите разходи на търговците и производителите – най-предпочитаните подаръци за 14 февруари са поне с 20% по-високи цени. Въпреки ръста, търсенето не намалява, а хотелите и заведенията са почти изцяло резервирани.

Седмица преди Св. Валентин търговците ни предлагат все по-атрактивни предложения, с които да зарадваме половинките си.

„Много е важно за празника да намерим най-подходящия подарък, който да докосне сърцето на нашата половинка”, смята танцьорът и хореограф Атанас Месечков.

Подготовката за Св. Валентин първо започна на борсите за цветя. Седмици преди 14 февруари милиони рози тръгнаха от големите световни оранжерии до пазарите у нас. А доставките са поне 5-6 пъти по-големи от стандартните. Традиционно най-търсени за дамите остават червените рози – около 80-90% от покупките.

Тази година обаче инфлацията удари и производството и търговията с цветя. Ръстът започва още от големите световни борси и достига до пазара в България, разказва управителят на цветна борса Таня Савова. И отчита поне 60-70% повече разходи. Най-много в сектора през последната година са нараснали сметките за енергия и за транспорт.

Затова и поскъпването на розите този Свети Валентин е неизбежно, пресмятат търговците по борсите. Следващата ни спирка е фабрика за шоколад. Именно шоколадовите изкушения продължават да са сред най-търсените изненади за влюбените. А покупките преди празника са почти двойни спрямо стандартните поръчки. Цените също са се увеличили.

Най-голям интерес около празника на влюбените засега отчитат в туризма. Спа хотели, луксозни заведения и туристически агенции предлагат стотици оферти към влюбените.