Готви ли се Путин за ядрена война? Русия показа оръжието за Страшния съд

Диктаторът ще умре, ако се осмели да го използва, категорични са експерти

Нещо за четене
21:41 - 06 Август 2024
3204
Готви ли се Путин за ядрена война? Русия показа оръжието за Страшния съд

Русия представи безпилотен летателен апарат, описвайки го като оръжие за Страшния съд, готвейки се за най-лошите сценарии, пише News.de. Експерти обаче ясно подчертават, че Владимир Путин ще умре, ако се осмели да използва ядрено оръжия, и много добре осъзнава рисковете от това си действие.

Москва представи дрон „за края на света“, който може да служи „за наблюдение на фоновата радиация и гарантиране на сигурността на персонала в случай на ядрени атаки“. Не се разкриват много подробности за въпросното оръжие. Изпълнителният директор на руския Център за интегрирани безпилотни решения Дмитрий Кузякин каза пред ТАСС, че „би било престъпление да не се подготвим дори за най-лошите сценарии“. Това е поредна ядрена заплаха от Москва.

Руският президент Владимир Путин и неговите подчинени многократно заплашваха да използват ядрени оръжия. Съобщението за дрон от „Страшния съд“ може да се разглежда като още едно предупреждение. Според доклад от 2024 г. Русия има приблизително 5580 ядрени бойни глави, а Съединените щати имат 5044. Една ядрена ескалация би имала фатални последици.

Джон Айзъкс, старши сътрудник в Центъра за контрол на оръжията и неразпространение, обясни сериозността на ситуацията в интервю пред Newsweek.

Ядрената война би означавала „прекратяване на по-голямата част от живота на земята – огромни щети във вашата собствена страна, както и в други страни“, обясни експертът. „Ако Путин започне да използва ядрено оръжие, той ще умре, както и много хора в Русия, много хора в Съединените щати или НАТО ще умрат – с други думи, това е самоубийство за всяка страна“, каза той.