Готви ли се властта за предсрочни избори?

Политика
12:15 - 16 Април 2020
16659
Готви ли се властта за предсрочни избори?

Напоследък все по-силно започна да мирише на предсрочни избори. Това споделиха пред Lupa.bg хора от кухнята на властта. Според техните анализи се очаква през лятото правителството да хвърли оставка и през ранната есен да има предсрочни избори.

Най-силният аргумент в тази посока е фактът, че другата пролет – когато са редовните избори за Народно събрание – икономическата катастрофа в България вече ще е толкова дълбока, че сегашната власт няма да има никакви шансове да запази позициите си.

"За управляващите е много удобно септември-октомври да реализират предсрочни избори. Защото сега в България ситуацията е патова. Виждам ги юни-юли да хвърлят оставка и да оставят Румен Радев да си бие главата с големите проблеми", коментираха запознати. 

Формациите от управляващата коалиция в момента са и единствените, които разполагат с финансов ресурс. Партийните субсидии на останалите бяха спрени с извънредния закон и те няма как пълноценно да водят битка за властта в този момент. Което също е точка в полза на ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

Индикатор за предстоящото раздвижване на политическите пластове била и активизацията на Волен Сидеров. „Стане ли ясно, че нещата отиват на избори, Волен започва с цирковете - за да влезе отново в обществения фокус“, споделиха наблюдатели на политическия процес у нас.

Трябва да се има предвид, че Иван Гешев не би посегнал на Сидеров просто така, тъй като точно двата гласа на Атака в прокурорската колегия наклониха везните и му осигуриха сегашния пост на главен прокурор.

Има обаче и депутати, които смятат, че нещата няма да претърпят такъв развой, а тъкмо обратното.

Според тях премиерът Бойко Борисов ще стиска зъби да изкара пълен мандат, защото ако хвърли оставка и остави управлението в ръцете на служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, рискува много повече.

Преди време Радев открито се закани, че ако има втори служебен кабинет, ще бъде безкомпромисен с министрите от настоящото управление. По тази причина от ГЕРБ толкова настоявали за спасителния за тях заем от 10 млрд. лв. - за да има откъде да раздават пари на всички, останали без работа и пострадали от кризата.