Готвят спешен демонтаж на Паметника на Съветската армия

Топ
12:08 - 07 Декември 2023
1530
Готвят спешен демонтаж на Паметника на Съветската армия

Установена е необходимост от спешен демонтаж, преместване и реставрация на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от заключението на областната управа в столицата, която изследва състоянието на монумента.

Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите, съобщи БНТ. 

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и "бронзова болест" (меден хлорид).

При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември.

Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности, се посочва още в становището.

Паметникът е един от най-спорните в България, като от началото на войната на Русия в Украйна се увеличи натискът за преместването му от центъра на столицата.

Едно от предложенията е монументът да бъде поставен в Музея на социалистическото изкуство. От областната управа на София пък взеха решение за изграждане на конструктивно скеле, това доведе до протести и контрапротести, заради което около паметника бяха поставени метални ограждения.