Говори Брюксел: България не поиска маски от Европейския съюз

Свят
21:20 - 16 Март 2020
12299
Говори Брюксел: България не поиска маски от Европейския съюз

България, заедно с други пет държави, не е проявила интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по обществената поръчка на Европейския съюз. Това стана ясно от брифинг на Европейската комисия, съобщава „Свободна Европа”.

Говорител на комисията информира, че е приключило набирането на оферти за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват, преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка. Европейския съюз направи обща обществена поръчка от името на 20 държави. В нея не са проявили интерес да участват България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.

Решението за обществената поръчка беше взето, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. По време на тези срещи се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти. Самата поръчка беше обявена от Европейската комисия в края на февруари след консултации за нуждите от екипировката със страните членки, обясни неин говорител.

Премиерът Бойко Борисов още преди няколко дни обяви, че България не е проявила интерес към обществената поръчка. „Процедурата ще трае поне месец, а дотогава...?”, коментира на извънредно съвещание на Министерски съвет, свикано заради кризата с COVID-19 Борисов.