Говорим по-евтино в цяла Европа от днес

Новини
08:00 - 15 Май 2019
2132
Говорим по-евтино в цяла Европа от днес

От днес -15 май, цените за мобилни и фиксирани разговори на територията на Европейския съюз ще се понижат. Сумата за минута разговор не трябва да превишава 19 евроцента, съобщават от Комисията за регулиране на съобщенията. Цената за изпращане на текстово съобщение пък не трябва да надвишава 6 евроцента за смс.

Новата регулация ще доведе до намаляване на цените на международните повиквания и кратките текстови съобщения за българските абонати.

Максималните цени в български левове с ДДС не трябва да превишават 0,45 лв. на минута за повиквания и 0,14 лв. на съобщение, уточняват от КРС. Новите, по-ниски цени, ще важат само за физически лица, но не и за фирми.

Независимо в коя държава-членка се намираме, ще плащаме не повече от 19 цента на минута и 6 цента за есемес съобщение. Новите тарифи ще се прилагат във всички 28 държави членки, в скоро време това ще се случи и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

След премахването на таксите за роуминг през юни 2017 г., тези нови тавани на цените за международни повиквания в ЕС са част от реформата на правилата в областта на далекосъобщенията.

С  по-ниските цени европейските потребители вече са напълно защитени от шокови сметки за повикванията към който и да било европейски номер, независимо дали у дома или в чужбина. Това е едно от многото конкретни постижения на цифровия единен пазар, обясни нововъведението комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Новите правила за международни повиквания премахват големите разлики в цените, които съществуваха между държавите членки. Стандартната цена на повикване в рамките на ЕС от обикновен или мобилен телефон беше средно три пъти по-висока от стандартната цена за национално повикване, а стандартната цена за изпращане на есемеси беше над два пъти по-висока от националната.