Говорителят на Националното следствие: Проф. Шишков е стоял сред пожара и е сочил дъщеря си

Умишлен палеж може да бъде една от версиите за експлозията в склад, допълни Mариан Mаринов

Топ
20:46 - 29 Юли 2024
4475
Говорителят на Националното следствие: Проф. Шишков е стоял сред пожара и е сочил дъщеря си

Професор Шишков и дъщеря му са се намирали на недостъпно място, имало е стена от дим и дъжд от огнени парчета от кутии и мазилка. Пожарникарите са се престрашили да преминат димната завеса, а отвъд нея професорът е стоял прав и е посочил тялото на детето си, за да окажат помощ първо на нея. Това каза говорителят на Националното следствие Mариан Mаринов в „Интервюто в Новините на NOVA".

По думите му професорът е бил много опитен експерт, но и най-опитните плувци се давят.

"Умишлен палеж може да бъде една от версиите за експлозията в склад край Елин Пелин, но ще стане ясно дали е основателна, когато се разбере къде са били ситуирани основните участници в събитието - доцент Шишков и дъщеря му", допълни той.

"При наличието на толкова лица в периметъра на склада се предполага, че може някой да е допуснал грешка. При огледа всички следи трябва да бъдат разследвани и да бъде реконструиран механизмът на събитието. Все още не са установени значимите факти, трябва да се направи основен оглед на местопроизшествието - в огнището на пожара. Районът първо трябва да бъде обезопасен, за да започне същинското разследване - да не са останали запалителни средства, които биха застрашили живота на органите на реда", заяви той.

Според него експертите ще могат да установят причината за взрива.

"При подобни дейности с пиротехнически изделия стават произшествия, разследващите много пъти са установявали причината, когато е имало инцидент. Разчита се на разпити на лица, които не са пострадали при взрива. При пресяването на останките от произшествието ще се установи дали е имало боеприпаси в склада", коментира Маринов.