Гръцката опозиционна партия СИРИЗА поиска разпускане на парламента

Правителството не може да остане нито миг повече, отсече Алексис Ципрас

Новини
18:40 - 31 Януари 2023
1687
Гръцката опозиционна партия СИРИЗА поиска разпускане на парламента

Основната опозиционна партия в Гърция - СИРИЗА, поиска днес разпускане на парламента и незабавни избори, като обвини правителството на консервативната Нова демокрация, че е "морално и политически компрометирано", съобщава в. "Катимерини".

"То не може да остане нито миг повече", заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас на пресконференция в Атина. "Ние искаме незабавно разпускане на парламента и обявяване на избори в срок от три седмици".

Ципрас каза, че неговата партия ще се въздържа от участие във всички парламентарни процедури, докато премиерът обяви дата за общи избори.

"Ние заявяваме, че докато г-н (Кириакос) Мицотакис отказва да направи това, което трябва да бъде направено, като постави всичко, което е извършил срещу демокрацията и върховенството на закона, на преценката на гръцкия народ,

СИРИЗА няма да позволи законодателната дейност на едно престъпно правителство", заяви той.

Левият лидер свика пресконференцията няколко дни след като правителството оцеля след вот на недоверие, внесен от СИРИЗА заради начина му на действие във връзка със скандала с подслушванията. Вотът бе отхвърлен със 156 гласа на Нова демокрация с 300-местния парламент.

"Ние прехвърляме вота на недоверие към гръцкия народ - върховния съдник", отбеляза още Ципрас.

Ципрас каза, че единственото изключение от бойкота на СИРИЗА ще се отнася до опит да се попречи на нова крайнодясна националистическа партия, основана от осъдения бивш депутат от "Златна зора" Илиас Касидиарис", да участва в изборите.