Гръцката опозиция иска вот на недоверие срещу правителството

ЕС
13:18 - 26 Март 2024
1109
Гръцката опозиция иска вот на недоверие срещу правителството

Втората по големина опозиционна партия в Гърция, лявоцентристкото движение ПАСОК, днес се очаква да внесе в гръцкия парламент искане за гласуване на вот на недоверие срещу правителството на премиера Кириакос Мицотакис, съобщава държавната телевизия ЕРТ. Към искането на ПАСОК се присъединиха и други опозиционни сили от левицата – най-голямата партия от опозицията, СИРИЗА, групата на отцепниците от нея – „Нова левица“, както и евроскептичната партия „Курс на свободата“, предаде БТА.

Аргумент за искането е публикация в неделното издание на в. „Вима“, в която се твърди, че разпространеният звукозапис, който е основно свидетелство за обстоятелствата около железопътната катастрофа в прохода Темпе на 28 февруари миналата година, в която загинаха 57 души, е бил манипулиран.

Като основна причина за челния сблъсък между пътнически и товарен влак разследването и специалната парламентарна анкетна комисия посочиха грешка на ръководителя на движението на гара Лариса, който е позволил на двата влака да преминат едновременно по единичната линия.

Неделната „Вима“ твърди, че записът, който беше оповестен още в първите часове след трагедията, е бил манипулиран. На него се чува гласът на машинист, който казва „Василис, да тръгвам ли?“, и отговорът на началника на движението: „Тръгвай, тръгвай“. Според вестника обаче първият глас не принадлежи на машиниста на катастрофиралия малко по-късно пътнически влак Атина – Солун, а на машиниста на локална композиция. Изводът, който прави публикацията, е, че някой е влязъл в системата за регистрация на разговорите още в първите часове след катастрофата и е „съшил“ диалога.

Във видеообръщение в социалните мрежи лидерът на СИРИЗА Стефанос Каселакис поиска премиерът Мицотакис да подаде оставка и да се произведат нови парламентарни избори в присъствието на международни наблюдатели.

Източници от гръцкото правителство определиха твърденията като „фалшиви новини“, съобщава още ЕРТ. Те видяха опит за дезориентиране на общественото мнение и координирана операция за подкопаване на правителството. 

Кабинетът обеща отговор да бъде даден в парламента, а говорителят на правителството Павлос Маринакис отбеляза, че това „е възможност гърците да установят кои са на страната на нормалността и стабилността и кои искат да минират курса на страната“.