Гръцката Паца
Продукти
2 кг телешко шкембе
около 1 кг телешки джолан с кост
2 средни картофа
2 средни глави лук
3-4 скилидки чесън
сол
3 с.л. оцет
1 лимон
Приготвяне
Шкембето и джоланът се заливат обилно със студена вода. Добавят се оцетът, сол, нарязаният на тънки филийки с кората лимон. Оставя се да престои няколко часа.
Изплаква се всичко под течаща вода. Джоланът се нарязва на едри шайби с кокала (най-добре да се купи нарязан), шкембето – на големи парчета по 10-15 см.
Слагат се тенджера – най-добре под налягане. Заливат се с чиста студена вода да ги покрие. Добавят се обелените чесън, лук и картофи. Вари се до омекване.
Изваждат се зеленчуците и се намачкват добре с вилица. Шкембето и джоланът се нарязват според вкуса по на едро или по на ситно, като кокалите от телешкото могат да се оставят в чорбата с малко месо по тях или да се махнат, като се обезкостят напълно.
Връща се всичко в бульона и къкри още около 30 мин. да се посгъсти. Често се слага и малко от дребната гръцка паста орозо - критарики накрая в бульона.
Поднася се със счукан чесън с лют червен пипер – може и сладък, или с оцет и чесън, а червеният пипер отделно.