Гръцката Паца

Кухня
08:34 - 02 Януари 2022
4620
Гръцката Паца

Продукти

2 кг телешко шкембе

около 1 кг телешки джолан с кост

2 средни картофа

2 средни глави лук

3-4 скилидки чесън

сол

3 с.л. оцет

1 лимон

 

Приготвяне

Шкембето и джоланът се заливат обилно със студена вода. Добавят се оцетът, сол, нарязаният на тънки филийки с кората лимон. Оставя се да престои няколко часа.

Изплаква се всичко под течаща вода. Джоланът се нарязва на едри шайби с кокала (най-добре да се купи нарязан), шкембето – на големи парчета по 10-15 см.

Слагат се тенджера – най-добре под налягане. Заливат се с чиста студена вода да ги покрие. Добавят се обелените чесън, лук и картофи. Вари се до омекване.

Изваждат се зеленчуците и се намачкват добре с вилица. Шкембето и джоланът се нарязват според вкуса по на едро или по на ситно, като кокалите от телешкото могат да се оставят в чорбата с малко месо по тях или да се махнат, като се обезкостят напълно.

Връща се всичко в бульона и къкри още около 30 мин. да се посгъсти. Често се слага и малко от дребната гръцка паста орозо - критарики накрая в бульона.

Поднася се със счукан чесън с лют червен пипер – може и сладък, или с оцет и чесън, а червеният пипер отделно.