Гръцки министър хвърли оставка заради пожарите

Нотис Митаракис се плацикал на остров Патмос по време на екшъна

Новини
17:00 - 28 Юли 2023
1609
Гръцки министър хвърли оставка заради пожарите

Гръцкият министър за защита на гражданите Нотис Митаракис подаде оставка след разкрития на медиите и коментари в социалните мрежи, че по време на обширните пожари в Гърция и масовата евакуация на туристи по островите Родос и Корфу е бил на почивка на остров Патмос.

Към министерството за защита на гражданите на подчинение са силите на пожарната и полицията, които са основните сили в борбата с огнената стихия.

Новият министър за защита на гражданите е Янис Иконому - бивш говорител на правителството, популярен политик с високо доверие сред гърците.

Междувременно Военната прокуратура разследва инцидента във военните складове до град Волос.

Тази нощ в гръцкия град Неа Анхиалос се запалиха складове с боеприпаси на авиацията, като последваха взривове.

Според огнеборците пожарният фронт е навлязъл в строго охранявано поделение, където се намират помещения за съхранение на боеприпаси за изтребители Ф-16. Местните жители съобщават и камерите на телевизиите заснеха взривове на бомби от складовете.

В резултат от инцидента на повече от два километра са счупени всички прозорци на къщи и магазини.

Незабавно от летището са евакуирани разположените там бойни самолети.

Военни експерти не изключват хипотезата за умишлен палеж. Министърът на отбраната Никос Дендиас бе категоричен:

"Ако има отговорни за инцидента ще бъдат наказани. Заявявам, че по време на инцидента не е имало риск за цялото поделение. Поисках пълна проверка на противопожарната система за всички части на гръцката армия".

Според кмета на Волос - Ахилеас Беос голям успех на пожарникарите е, че не са допуснали огънят да достигне до няколко бензиностанции. Жителите и туристите от град Неа Анхиалос бяха евакуирани след взривовете. За бързата операция помогнаха частни яхти на спортисти, които са в подготовка за  световното първенство по ветроходство.

Днес също има нови пожарни огнища с намален обсег, без да заплашват населени места, информират от Гражданска защита.