Гръцки остров може да изчезне заради покачване на нивото на морето

Делос е част от Цикладската островна група и се намира западно от Миконос

Новини
16:15 - 07 Юни 2022
2820
Гръцки остров може да изчезне заради покачване на нивото на морето

Гръцкият остров Делос е застрашен от потъване заради покачване на нивото на Егейско море, съобщава гръцката телевизия ЕРТ. Малкият остров е част от Цикладската островна група и се намира западно от остров Миконос. 

Свързва се с боговете Аполон и Артемида – близнаците на Зевс и Лето, които според древногръцките митове и легенди били отгледани на него, за да бъдат скрити от Хера. 

Островът е част от списъка на обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Според репортаж на френската обществена телевизия остров Делос е застрашен от изчезване заради покачване на нивото на морето и корозията на земната повърхност. 

За сто години нивото на Средиземно море се е покачило между 50 и 100 см, а северните ветрове, които духат в района на Делос задълбочават проблема, се посочва в репортажа. Опасенията са, че до 2050 г. островът може да изчезне. 

Според директора на Националната комисия по околна среда Костас Синолакис нивото на морето ще продължи да се покачва. Той допълва, че всичко това е следствие от климатичните промени.

Специалисти отбелязват, че Делос не е единственият застрашен остров в региона тъй като опасност има и за други острови и крайбрежни райони в Егейско море.