Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за лидерите на "Златна зора"

Предложените присъди ще бъдат обсъдени от тричленен съдебен състав

Свят
13:21 - 13 Октомври 2020
1660
Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за лидерите на "Златна зора"

Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за водещите членове на неонацистката партия "Златна зора", информира АФП.

Преди около седмица гръцкият съд определи партията за престъпна група.

Прокурор Адамантия Економу заяви, че предложената присъда трябва да бъде наложена на дългогодишния лидер Никос Михалолиакос и други шестима бивши депутати от "Златна зора", включително Йоанис Лагос, независим евродепутат.

Предложените присъди ще бъдат обсъдени от тричленен съдебен състав. Решенията се очакват в четвъртък.

Економу каза, че други 11 бивши депутати от партията, включително съпругата на Михалолиакос, трябва да получат между 5 и 7 г. затвор.

Вчера съдът отхвърли искане на Лагос за отлагане на присъдата след отвод на първоначалния тричленен съдебен състав заради пристрастност. Също бяха отхвърлени молби на защитата да се вземат под внимание смекчаващи фактори, когато четат присъдата на Михалолиакос и други бивши партийни членове, които миналата седмица бяха осъдени в ръководене на престъпна организация.

Лагос коментира в понеделник, че съдиите "искат кръвта на...невинни хора и техните семейства", допълвайки, че планира да обжалва в Европейския съд по правата на човека.

Процесът срещу "Златна зора" е описван като един от най-важните в политическата история на Гърция.

Повече от 50 души са осъдени за различни престъпления - от ръководене на престъпна организация до убийство, нападение и притежание на незаконно оръжие.

Сред извършените от "Златна зора" престъпления са хладнокръвното убийство на рапъра Павлос Фисас, побоят над египетски рибари през 2012 г. и членове на комунистически синдикати през 2013 г.

 Прокуратурата поиска доживотен затвор за бившия шофьор на камион Йоргос Рупакиас, който уби Фисас. Други членове на партията, които са помогнали за хващането на рапъра в нощта на убийството, трябва да получат 8 г. затвор.

Михалолиакос отхвърли присъдата като политически лов на вещици.

"Ние сме осъдени заради нашите идеи", написа той в "Туитър" миналата седмица.

"Когато нелегалните имигранти са мнозинство в Гърция, когато правителството предаде всичко на Турция, когато милиони гърци са безработни на улицата, те ще си спомнят за "Златна зора", закани се той. По-късно профилът му в "Туитър" бе блокиран.