Гръцки свещеници протестират срещу еднополовите бракове

Седем служители на Православната църква реагират с писмо до премиера Кириакос Мицотакис

ЕС
20:48 - 02 Май 2022
1804
Гръцки свещеници протестират срещу еднополовите бракове

Гръцки свещеници протестират срещу кампания за популяризиране на бракове между хомосексуалисти и правото на еднополови двойки да имат деца, съобщава електронното издание на гръцкия в. „Прото тема“.

Кампанията се организира от движението ЛГБТ и е под наслов „Кажи Да“. Тя представя еднополови двойки от четири епохи – 1952г., 1974 г., 2004г. и 2022 г. заснети в семейна обстановка. „Винаги сме били тук“ се казва в прочувственото и носталгично видео на кампанията, пише „Прото тема“. Целта е да се повиши чувствителността към темата и да се убеди обществото и държавата, че равното право на брак и деца трябва да е неотменно. Чрез кампанията се отправи призив към гражданите, държавните и институции и политическите фигури да се подкрепят изготвянето и гласуването на закон, който да регулира тези въпроси.

Седем служители на Православната църква в Гърция реагират на кампанията с писмо до премиера Кириакос Мицотакис.

„Християните, дори и онези, които поддържат слаба връзка с Църквата, знаем че Бог е създал два пола – мъжки и женски. Трети пол не съществува”, се посочва в писмото. Свещениците посочват, че само между мъж и жена се „осъществява тайнството на брака, тайнството на любовта“, те са „извор и люлка на човешкия живот“.

„Църквата благославя този брачен съюз и приема семейството, както християнския брах създава, за малка църква. Естествено е, освен благословения християнски брак Църквата да не приема никакъв друг брак за членовете си, християните“, пишат църковните служители.

По отношение на хомосексуалността „позицията на Църквата от създаването й до момента е повече от ясна: хомосексуалността не е приемлив сексуален избор, а отклонение“, отбелязват свещениците.