Гръцките фермери имат нужда от чуждестранни работници

ЕС
13:30 - 18 Април 2023
1412
Гръцките фермери имат нужда от чуждестранни работници

Фермерите в Северна Гърция отчаяно търсят работна ръка от чужбина, за да приберат реколтата от плодове и зеленчуци, тъй като местните младежи не харесват селскостопанската работа, а някога надеждните албански работници сега предпочитат да търсят работа в северните страни на Европейския съюз, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Сдруженията на земеделските стопанства в Иматия и Пела, където доминира производството на праскови, казват, че биха приветствали природно бедствие, което означава, че поне ще бъдат компенсирани за пропиляната продукция.

Само тези две регионални единици се нуждаят от 30 000 сезонни работници, за да берат прасковите, плюс ябълки, череши и киви, отглеждани в района, а и консервирани обичайно в близост до мястото на добиване.

Фермерите казват, че забавянето на издаването на визи на чуждестранни работници, предимно от Южна Азия, може да доведе до провален земеделски сезон. Работници се търсят и в страни като Египет, Казахстан, Тайланд и дори Еквадор и Перу, пише изданието.