Гръцките острови са изправени пред водна криза

ЕС
14:46 - 09 Юли 2024
2703
Гръцките острови са изправени пред водна криза

Гръцките острови са изправени пред водна криза, пише гръцкото издание Катимерини.

По-голямата част от Гърция не е виждала почти никакъв дъжд от месеци. Сега, когато островите на страната се подготвят да приемат рекорден брой летни туристи, напрежението върху водоснабдяването рядко е било по-голямо, коментират служители, фермери и учени.

Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал, полезен само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението морската вода е проникнала в празни напоителни кладенци, което е навредило на ценната реколта от картофи на острова.

По-на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения върху допълването на плувните басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят инсталация за обезсоляване, за да направят морската вода годна за пиене. 

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на нейните древни места, девствени плажове и тюркоазени води. Но въздействието на изменението на климата, включително по-високите температури, непостоянните валежи и горските пожари, застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Тази година се чувства особено напрегната. След най-топлата зима в историята  - горските пожари започнаха необичайно рано, някои в райони, където обикновено има сняг. Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, загинаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната.

Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. Андреа Торети, координатор на Европейската и глобална обсерватория за сушата към Службата за управление на извънредни ситуации на Коперник, каза, че след като ефектите от сушата станат видими, е твърде късно да се предприемат действия. 

„Трябва да избягваме да мислим в извънреден режим, а да гледаме на превенцията и готовността“, каза Торети.