Гръцкият министър на корабоплаването подаде оставка

Милтиадис Варвициотис се оттегля след скандални коментари за смъртта на 36-годишен мъж, който падна в морето

Новини
14:14 - 11 Септември 2023
1888
Гръцкият министър на корабоплаването подаде оставка

Гръцкият министър на флота Милтиадис Варвициотис подаде оставка след скандал във връзка с коментарите му за смъртта миналия вторник на 36-годишен мъж, който падна в морето, след като беше избутан от екипажа на ферибот, на който се опитвал да се качи, съобщи Ройтерс.

Варвициотис обяви оставката си в социалната мрежа Екс, известна преди като Туитър, в понеделник.

Видеозаписи, публикувани в социалните мрежи след инцидента, показаха членове на екипажа, които изглежда спорят с мъжа на рампата точно когато фериботът напуска пристанището на Пирея за остров Крит.

Варвициотис каза миналата седмица, че мъжът, който си купил билет, се качил на кораба преди да слезе по неизвестни причини, а след това се опитал да се качи отново и тогава бил отблъснат назад и паднал в морето точно когато корабът потеглял.

Смъртта на мъжа предизвика възмущение и протести в Гърция и Варвициотис беше подложен на критики, защото изглеждаше, че симпатизира членовете на екипажа.

Варвициотис, който по-късно се извини, каза, че коментарите му са били изтълкувани погрешно.

"Станах мишена на атака, която се засилва и става все по-токсична," заяви той, когато обяви оставката си.

"По никакъв начин не съм приравнявал  жертвата с извършителите. В никакъв случай не съм игнорирал отговорностите, които компанията, която притежава кораба, има и които тя все още отказва да поеме, заяви Варвициотис.