Гръцкият премиер проговори на турски след земетресенията

Кириакос Мицотакис със знак за затопляне между двете съседки, които имат традиционно проблемни отношения

Новини
14:17 - 10 Февруари 2023
2115
Гръцкият премиер проговори на турски след земетресенията

Гръцкият министър-председател окуражи на турски език Турция след разрушителните земетресения в тази страна, а турският президентски говорител благодари на Гърция за подкрепата ѝ - знак за затопляне между двете съседки, които имат традиционно проблемни отношения, на фона на трагедията, отнела живота на десетки хиляди хора.

Ибрахим Калън, говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изказа благодарността на своя народ в отговор на съобщение на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Туитър, написано на турски език.

„Г-н Премиер, благодарим за цялата ви подкрепа“, гласи отговорът на турския президентски говорител.

В публикацията на Мицотакис, цитирана от АНА-МПА, се отбелязва, че след сцените на болка следват сцени, изпълнени с надежда. „Само уважение за свръхчовешките усилия на спасителните екипи. Гърци и турци рамо до рамо се борят заедно, за да спасят животи. Благодарим им за всичко, което правят“, написа на турски език гръцкият премиер.

Опустошителното земетресение в Южна Турция внесе нов затоплящ елемент в гръцко-турските отношения, коментира журналистът Василис Недос от гръцкия вестник „Катимерини“, като напомни за бързата реакция на Атина след новината за земетресението на 6 февруари.

"Гръцкото правителство иска да покаже както на Анкара, така и на западните си партньори, че в условия на хуманитарна криза различията остават настрана.

Това стана ясно в Брюксел, когато Кириакос Мицотакис оглави призивите за необходимостта от по-нататъшна подкрепа на Турция с европейска помощ", посочва Недос.

Според журналиста реакцията на Гърция е създала благоприятни асоциации, свързани с гръцката страна, в турските медии, но ефектът вероятно ще бъде временен. „Никой в Атина не си прави илюзии за бъдещите дългосрочни гръцко-турски отношения“, допълва той.

Големи земетресения в миналото също станаха повод на Гърция и Турция да засилят дипломацията помежду си и да подобрят двустранните отношения.

Пример за това бе поредицата трусове в двете страни през лятото на 1999 г.

Преди това отношенията между двете страни бяха като цяло нестабилни, но т.нар. земетръсна дипломация предизвика вълна от съчувствие и помощ, предоставена от обикновените гърци и турци. Това доведе до временна промяна в двустранните отношения, белязани от десетилетия на взаимна враждебност и недоверие.