Гръцкият премиер смени министрите на развитието, вътрешните работи и труда

Реорганизацията идва след по-слабото от очакваното представяне на управляващата "Нова демокрация" на изборите за ЕП

Новини
13:22 - 14 Юни 2024
996
Гръцкият премиер смени министрите на развитието, вътрешните работи и труда

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предприе днес промени в състава на правителството, включващи нови министри на развитието, вътрешните работи и труда, съобщиха в. "Катимерини" и агенция Ройтерс.

Реорганизацията идва след по-слабото от очакваното представяне на управляващата "Нова демокрация" на изборите за Европейски парламент на 9 юни и има за цел да помогне на Гърция да се справи с нарастването на разходите за живот.

Нов министър на развитието става Та́кис Теодорика́кос, който ще заеме мястото на Костас Скрекас. Начело на министерството на труда ще застане Ни́ки Кераме́ос, която досега заемаше поста вътрешен министър. На нейно място министерството на вътрешните работи ще оглави Тодори́с Лива́ниос. 

Нов ще бъде и министърът на миграцията и убежището – Ни́кос Панайото́пулос, който заема мястото на Дими́трис Кери́дис. Сменен е и министърът на аграрното развитие и храните Лефте́рис Авгена́кис, като на негово място идва Ко́стас Циа́рас.

Мицотакис запазва обаче своя министър на финансите Кости́с Хадзида́кис. Външен министър остава Йо́ргос Герапетри́тис, а Ни́кос Де́ндиас ще продължи да стои начело на министерството на националната отбрана. 

Управляващата "Нова демокрация" получи едва 28,3 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент, което е далеч от резултата от около 41 процента, който регистрира на парламентарните избори през юни миналата година, и под целта от 33 процента, която Мицотакис си беше поставил по време на предизборната кампания.

Освен това евроизборите в Гърция преминаха при рекордно ниска избирателна активност от около 41 процента.

Пред гръцката телевизия Алфа по-рано тази седмица Мицотакис не изключи възможността от промени в правителството и изтъкна сред проблемите, довели до спада на популярността на управляващата партия, преди всичко поскъпването на живота.

Същевременно гръцкият премиер косвено отхвърли сценариите за предсрочни парламентарни избори с думите, че е „по-добре, че (избирателите) изпратиха сега това послание, защото имаме пред себе си още три години“.

Новите министри в състава на гръцкото правителство ще положат клетва в президентския дворец днес в 18:00 ч. местно време в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу, информира в. „Катимерини“.