Гръцкото МВР отнесе солена глоба за теч на лични данни

ЕС
12:45 - 28 Май 2024
1349
Гръцкото МВР отнесе солена глоба за теч на лични данни

Гърция глоби вътрешното си министерство с 400 000 евро за изтичане на имейл адресите на хиляди гласоподаватели в чужбина през юни 2023 г., съобщава "Ройтерс".

Гръцкият орган за защита на данните обяви, че е започнал разследването през март след десетки оплаквания от избиратели, които са получили имейли с политическо съдържание от гръцкия член на Европейския парламент Анна-Мишел Асимакопулу преди европейските парламентарни избори, които ще се проведат на 6-9 юни.

Разследването е установило, че документ, съдържащ информацията за контакт с над 20 000 емигранти, които са гласували на национални избори през 2023 г., е бил препратен на хора, работещи извън министерството.

Министерството на вътрешните работи днес съобщи, че е разпоредило разследване и е обещало да изясни напълно случилото се.

Асимакопулу, която първоначално се очакваше да се кандидатира отново на евроизборите с управляващата дясноцентристка партия "Нова демокрация", през март заяви, че няма да участва във вота, освен ако не бъде хвърлена светлина върху случая.

Документът съдържа данни на гласоподаватели, включително техните имейли и телефонни номера. Органът е установил, че първоначалното изтичане е станало между 8 юни 2023 г. - когато документът е създаден преди националните избори - и 23 юни същата година.

На 20 януари списъкът с контакти е бил препратен на Асимакопулу, която по-късно го използва за изпращане на имейли до избирателите, като това е нарушение на правилата за данните.

Министерският документ е бил за вътрешно ползване и фактът, че е изтекъл, представлява "нарушаване на поверителността на личните данни", заключиха от органа за защита на данните и добавиха, че министерството трябва да преразгледа методите си за защита на личните данни.