Гръцкото НСО пази бития комуноид Янис Варуфакис

Пострадалият поясни, че след натиск от страна на съпругата му ще бъде принуден да приеме полицейския ескорт

Топ
13:15 - 14 Март 2023
1359
Гръцкото НСО пази бития комуноид Янис Варуфакис

Бившият гръцки министър на финансите и лидер на партия Мера 25 Янис Варуфакис съобщи, че вече ще се придвижва придружаван от полицейска охрана, предаде в електронното си издание в. „Катимерини“. Той ще поиска подобно съдействие от гръцките полицейски органи, след като беше нападнат миналия петък от група от 6-7 души с качулки в столичния квартал Екзархия, предаде БТА.

Нападателите счупиха носа му на шест места. Днес с видими следи по лицето от травмите Варуфакис за пръв път се показа публично след нападението, заради което се наложи да бъде приет в болница. Той благодари нееднократно на медицинския персонал и здравните работници от столичната болница „Евангелизмос“.

Пострадалият поясни, че след натиск от страна на съпругата му ще бъде принуден да приеме полицейския ескорт, на който има право, въпреки че това не е нито лесно, нито приятно за него. „Те (полицаите) ще ме преследват“, каза с усмивка бившият гръцки министър на финансите.

В отговор на въпроси за инцидента лидерът на партия Мера 25 отбеляза, че група от 6-7 души е влязла в магазина, където се е намирал той с група приятели, и го е нападнала словесно. Варуфакис ги последвал, за да излязат навън и да поговорят. Тогава те започнали да го удрят с юмруци и да го ритат, докато го обвинявали, че е гласувал за меморандуми.

За нападението гръцката полиция арестува тийнейджър, но бившият гръцки министър на финансите опроверга обвиненията срещу младежа вчера. По думите на Варуфакис 17-годишният е имал ролята на наблюдател, а основният извършител и водач на бандата и е бил друг млад мъж на възраст 25-27 години.

Във връзка с нанесените телесни повреди той повтори онова, което написа в Туитър по-рано: „За щастие се възстановявам, за разлика от 57-те жертви на трагедията в Темпе“. Към това той допълни, че не желае да се фокусира върху личното си произшествие, а върху железопътния инцидент. В тази връзка лидерът на партия Мера 25 отбеляза, че Гърция е изправена „пред исторически момент“, като уточни, че хиляди млади хора стачкуват в цялата страна без никакви партийни указания. „Ние, политиците, трябва да им дадем възможност да си представят една друга Гърция“, каза той.

Във връзка с нанесения побой гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис публикува следното съобщение в Туитър още в петък малко преди полунощ: „Нападението срещу г-н Варуфакис е абсолютно осъдително и не може да бъде толерирано от нашата демокрация. Пожелавам му бързо възстановяване и съм сигурен, че гръцката полиция ще положи всички усилия, за да изправи извършителите пред съда.“