Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Скандалът с подслушването избухна през месец август миналата година

ЕС
16:00 - 27 Януари 2023
1554
Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

Консервативното правителство на Гърция оцеля в петък, както се очакваше, след вот на недоверие, предложен от лявата опозиция заради скандал с подслушване, насочен към политици, армейски висши служители и журналисти, предава Ройтерс.

Скандалът избухна през месец август миналата година, когато стана ясно, че тайните служби в Гърция са подслушвали телефона на лидера на опозиционната Социалистическа партия ПАСОК Никос Андрулакис и на водещ журналист и скандалът се разрази до невиждани размери, а шефът на разунаването и началникът на кабинета на гръцкия премиер подадоха оставки, припомня Ройтерс.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис тогава заяви, че не е знаел, че телефонът на Андрулакис е бил подслушван през 2021 г., опитвайки се да се дистанцира от разрастващия се политически скандал.

Премиерът се извини на Андрулакис, като каза, че не е знаел за подслушването от страна на разузнавателните служби и че не би го одобрил.

В реч към нацията Мицотакис тогава заяви: "Това, което се случи, може да е било законно, но е грешка. Не знаех и очевидно никога не бих го допуснал."

Говорейки днес в парламента преди вота на недоверие, Кириакос Мицотакис повтори думите си, че подслушването на Никос Андрулакис, лидер на социалистическата партия ПАСОК, е "политически неприемливо". Той добави, че всеки "мрачен случай ще бъде разследван от съдебните органи", добавяйки, че неговото правителство е предприело стъпки за реформиране на гръцките служби за сигурност.

Мицотакис постави под съмнение обстоятелствата, при които опозиционният лидер е получил информация за подслушването от шефа на държавната служба за защита на личните данни и се опита да върне обвиненията в корупция обратно към Ципрас, включително като спомена противоречивите връзки на неговата партия с бизнесмена Христос Калогрицас.

Лидерът на Нова демокрация също обвини СИРИЗА, че "повишава децибелите" на политическата конфронтация, за да прикрие лошото наследство на управлението си и липсата на прагматични политически предложения преди изборите по-късно през 2023 г.