Град с пирамиди и сфинксове лежи под Куба

Предполага се, че е остатък от митичната Атлантида

Мистика
16:12 - 29 Октомври 2020
7413
Град с пирамиди и сфинксове лежи под Куба

На дъното на Бермудския триъгълник има огромен град с пирамиди. Това са установили преди няколко години двама учени – Пол Вейнцвейг и Полина Залитски, с помощта на подводен робот край бреговете на Куба.

Постройките на града включват и няколко сфинкса. Ясно се виждат очертанията на четири пирамиди, подобни на египетските. Заедно с другите здания те се намират на границата на легендарния Бермудски триъгълник. На дълбочина 700–800 метра изследователите са открили огромно плато със структури, представляващи план на голямо селище. Ясно се виждат пирамидални конструкции, пътища, сгради.

Артефактите на кубинския комплекс от пирамиди сочат, че на това място е съществувал град. Потъването е станало поради покачването на морското равнище. Тези данни говорят за сходност на района с описанията в легендите за Атлантида.

Катастрофата може да се е случила в края на ледниковия период. Ледената покривка на Арктика се е топила, което е предизвикало рязко покачване на морското равнище по цял свят и особено в Северното полукълбо. Бреговите линии са променили своите очертания – множество земи са били погребани под водата. Острови, дори част от континентите са изчезнали безследно. Преди около 12 900 години са настъпили хидростатични изменения. Бавното покачване и изпълването на басейна на Хъдсън е довело до края на ледниковия период.

Според журналиста Луис Мариано Фернандес подводният град е бил открит преди няколко десетилетия. Но достъпът за изследователски групи бил спрян до решаването на кубинската ракетна криза.

„Правителството на САЩ е открило предполагаемото място на гибелта на Атлантида през 60-те години – по време на ракетната криза в Куба. Атомни подводници са определили мястото на пирамидалните структури. Районът е бил обявен за секретен, властта е взела контрол над историческия обект, криейки преди всичко от Съветския съюз“, смята Фернандес.

Научната група от експерти океанолози, археолози и историци, стига до извода, че на дъното на океана, на около 300 метра под морското равнище, се намират руините на древен град. Единодушното заключение е, че това е потъналата Атлантида.

Пирамидите и сфинксовете в Карибския басейн значително превишават по масивност египетските. Върху руините на някогашните здания са открити древни символи и пиктограми, идентични с египетските йероглифи. Те се виждат на подводните съоръжения.

Според изчисленията на учените пирамидите на Атлантида са строени от камъни с тегло стотици тонове. Фернандес пише: „Потвърдено е, че камъните са изсечени и полирани така, че да прилепнат плътно един към друг, образувайки големи структури. Върху тях има странни надписи, подобни на египетските йероглифи. Срещат се и символи и рисунки, чийто смисъл е неизвестен“.