Град в Калифорния бързо потъва в земята

Причината е в активното земеделие, смятат в НАСА

Мистика
08:56 - 26 Май 2021
3528
Град в Калифорния бързо потъва в земята

Град Коркоран в американския щат Калифорния бързо потъва под земята, съобщава NYT. Учените смятат, че причината за случващото се е не само в природните явления, но и в активното земеделие. Фермерите са принудени да изпомпват повече подпочвени води, за да напояват земеделските култури, причинявайки потъване на почвата.

Американските власти харчат милиони долари, за да премахнат последствията от това застрашаващо живота на града явление. В Коркоран живеят около 22 хиляди души, които са предимно фермерски семейства. Напояването е от първостепенно значение за производството на земеделска продукция.

Поради нестабилността на почвата, предизвикана от изпомпването на подпочвената вода, през последните 14 години градът потъва на места с цели 3,5 метра. Тази височина - в случая с отрицателен знак надолу, е приблизително равна на един етаж от жилищна сграда.

Територията на Коркоран се наблюдава със сателити от учени на НАСА и експерти от Американската геоложка служба. Прогнозите са, че през следващите 19 години градът ще пропадне с още 1,8-3,3 метра.