Градът на Брендо остава без съд

Актуални новини
17:14 - 16 Юни 2022
3985
Градът на Брендо остава без съд

Родният град на на биг боса Евелин Банев – Брендо остава без съд. По темата за закриването на Районния съд в Тополовград се проведе обществено обсъждане в областния център Хасково.

То се организира от Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ във връзка с решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за откриване на процедура по оптимизиране структурата и организацията на дейността на районните съдилища. В случая ставаше дума за съда в Тополовград.

В срещата участваха Даниела Марчева, председател на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ и член на ВСС, Атанаска Дишева – зам.-председател на КСКНСС и членове на съдийската колегия на ВСС.

 

Магистратите от района на Окръжен съд – Хасково и адвокатурата се обединиха около мнението, че по-правилно ще е при закриването на тополовградския съд правораздаването да поеме не съдът в Харманли, а този в Елхово.

Най-общо причината е в по-голямото разстояние до Харманли и неудобния транспорт. Отделно при въззивно дело ще трябва да се пътува до Хасково, а не както е сега до окръжния съд в Ямбол, който е по-близо до Тополовград.

Обсъждаха се много технически детайли в работата на съда, прокуратурата, полицията и адвокатурата. Повдигна се и въпросът за нуждата от защитени съдилища в страната. Подобно обсъждане е имало вчера в Ямбол. Основната цел е да се осигури достъпът на правосъдие за хората от община Тополовград.