Градът на Мерцедес не е в Германия

Проучване показва, че хърватският град Имотски се готви да влезе в книгата "Рекордите на Гинес"

Новини
17:15 - 23 Май 2019
7131
Градът на Мерцедес не е в Германия

Имате ли идея кой е градът, в който половината от регистрираните автомобили са от марката Мерцедес? Колкото и да е странно, това населено място не е в Германия или друга държава от Западна Европа. Не е и в Албания, където колите на тази марка са на огромна почит, макар и доста старички.

Градчето Имотски се намира в Хърватия, като е съвсем близо до границата с Босна и Херцеговина. От 16 000 регистрирани на неговата територия автомобили повече от половината са на Мерцедес.

Жителите на града планират не само да влязат в книгата на "Рекордите на Гинес", но и да издигнат паметник на немския автомобил.

Популярността на колите на "Mercedes-Benz" се обяснява с факта, че голяма част от жителите редовно са пътували, за да работят в Германия и да изхранват семействата си. Сред местните се е считало за особено престижно, да се върнат у дома с автомобил на производителя от Щутгарт.

Според инициаторите на идеята за построяване на паметник на марката, някои от жителите притежават отлично запазени коли, произведени през 60-те и 70-те години на миналия век.

Впрочем, строителството на паметника вече е започнало, като идеята е той да представяла модела "Mercedes-Benz W115", който е и най-популярният сред местните жители (произвежда се през периода 1968-1976 г.)

Цената на паметника е 60 000 евро, като половината вече са събрани от дарения.