Градинка до дома на Ламбо ще носи името му

Предложението ГЕРБ, ДБ и БСП в СОС е по случай 80-ия юбилей на Стефан Данаилов

Култура
16:37 - 26 Октомври 2022
2816
Градинка до дома на Ламбо ще носи името му

Градинката на площад "Велчова завера" при Духовната семинария в София ще носи името на Стефан Данаилов. Това ще разгледа на заседанието си утре Столичният общински съвет.

Градинката е в квартал "Лозенец", на кръстовището между булевардите  "Джеймс Баучер", "Христо Смирненски" и "Св. Наум". Много близо до него - на "Свети Наум" в т.нар. блок на артистите, десетилетия живееше големият актьор - от 1972 г. до смъртта си на 27 ноември 2019 г.

Първоначално инициативният комитет, в който участват десетки творци, колеги и ученици на Мастера, искаха самото кръстовище да бъде наречено на него и такова предложение бе внесено от кмета на "Лозенец" Константин Павлов. Но много хора имат адресна регистрация там и това би наложило подмяна на документите им, затова комисията по култура в СОС е редактирала предложението и сега ще се гласува градинката, а не кръстовището нд носи името на легендарния актьор.

Съвносители на новото предложение са шефката на комисията Малина Едрева от ГЕРБ, актьорът общински съветник от ДБ Веселин Калановски и Калоян Паргов от БСП.

Двигател на инициативния комитет е племенницата на големия актьор Росица Обрешкова. 

На 9 декември се навършват 80 години от рождението на Мастера. Данаилов остана с над 300 роли в киното, театъра и телевизията, любимец на поколения българи и на няколко випуска студенти по актьорско майсторство в НАТФИЗ, чийто професор бе, а за много от тях - и втори баща.