Градинка "София" цъфна в Тбилиси

Грузия ни благодари, че я подкрепяме за членство в НАТО и ЕС

Свят
14:37 - 22 Март 2021
1954
Градинка "София" цъфна в Тбилиси

Градинка „София“ бе официално открита в края на миналата седмица в грузинската столица Тбилиси. Наименуването на градско озеленено пространство в главния грузински град на името на българската столица София се посвещава на Националния празник на  България, съобщиха от Външно министерство.

По време на официална церемония, съвместно организирана от Посолството на  България в Грузия и Столичния общински съвет на Тбилиси (Сакребуло), грузинската страна бе представена от първия заместник-председател на Парламента г-н Гиорги Волски, а домакин на проявата бе председателят на Общинския съвет на Тбилиси г-н Гиорги Ткемаладзе. След тържественото откриване на табелката „Градинка София“, по стара българска традиция посланик Десислава Иванова, първият заместник-председател на Парламента на Грузия г-н Волски и председателят на Общинския съвет на Тбилиси г-н Ткемаладзе заедно поляха вода от специално донесено за случая от представители на българската общност менче с цветя.

На тържественото мероприятие присъстваха още представители на политическия елит на Грузия, в т.ч. председателя на парламентарната група за приятелство Грузия-България г-н Гиорги Кходжеванишвили, представители на централната и общинска власт, сред които заместник-председателят на Общинския съвет г-жа Марика Дарчия и председателят на Комисията по „Наименувания и символика“ г-н Михаил Амашукели, представители на МВнР на Грузия, приятели на България, българската общност в Грузия и представители на медиите в страната.   

В своето изказване в началото на официалната церемония, стартирала с изпълнение на химните на двете страни, посланик Иванова отправи благодарности към Община Тбилиси, както и към ръководството на Общинския съвет, за реализирането на инициативата, идеята за която бе за първи път лансирана от Посолството на Р България в Грузия през 2019 г. Българският посланик посочи, че е изключително горда от факта, че наименуването на градското пространство на името на столицата на  България София се случва броени дни след отбелязването на Националния празник, което само по себе си е жест, наситен със символика, показващ внимание към страната ни и за пореден път препотвърждаващ съществуващите отлични двустранни отношения, както между Р България и Грузия, така и между техните столици.

В словото си посланик Иванова се спря на традиционната българска подкрепа за териториалната цялост и суверенитет на Грузия и амбициите й за членство в ЕС и НАТО, като подчерта, че за нас откриването на градинка „София“ е неизменна част от стремежа да се оставят трайни следи и да се дадат ясни сигнали на широката общественост за отличните двустранни отношения и постигнатия пик в двустранния политически диалог, за традиционните приятелски отношения между нашите народи.

Ключов момент от церемонията бе анонсирането на поздравителен адрес към грузинската страна от кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.  Посланик Десислава Иванова зачете част от поздравлението на столичния кмет и връчи последното официално на председателя на общинския съвет г-н Гиорги Ткемаладзе. “Реализирането на тази инициатива ще допринесе за развитието и задълбочаването на приятелството и сътрудничеството между нашите градове и ще укрепи двустранните отношения между нашите народи“, цитира думите на столичния кмет българския посланик.

В словото си първият заместник-председател на парламента г-н Гиорги Волски приветства наименуването на градско озеленено пространство в Тбилиси на името на столицата на Р България София като поредно доказателство, че връзките между Р България и Грузия, а и между Тбилиси и София са по-силни от всякога. Г-н Волски със задоволство изтъкна, че мероприятието се случва в контекста на отбелязването на Националния празник на Р България, като посочи, че подобен жест е символ на приятелските и партньорски отношения между двете страни, както и знак на благодарност за традиционната подкрепа на Р България за Грузия. Заместник-председателят на парламента посочи, че топонимната обвързаност между София и Тбилиси оставя трайно доказателство за близостта, която Р България и Грузия споделят в исторически и културен план.

Председателят на Общинския съвет на гр. Тбилиси г-н Гиорги Ткемаладзе, под чието пряко ръководство бе взето решението за наименуването на градинката, на свой ред, също изрази задоволството си от успешната реализация по наименуването на градинка на името на гр. София и посочи, че този жест е категоричен пример за отличните приятелски отношения между Р България и Грузия. Г-н Ткемаладзе, също така, изрази благодарност към Р България, а в частност и към българският посланик в Грузия, за цялостната подкрепа, която Грузия получава от страната ни, както в двустранен план, така и по отношение на амбициите на страната за членство в ЕС и НАТО.

Председателят на столичния общински съвет отбеляза, че наименуването на градско пространство в една от реномираните части на Тбилиси на името на българската столица София неминуемо задълбочава още повече приятелските отношения между Р България и Грузия и изрази надеждата си, че градинката ще се превърне в любимо място за местните жители. 

След края на официалната церемония официалните лица, както и присъстващите гости имаха възможността да разгледат изложбата „Красотите на България“, която по инициатива на общинския съвет на гр. Тбилиси бе експонирана по време на мероприятието. За доброто настроени на присъстващите допринесе и слънчевото днес време в Тбилиси.