Градската десница иска от Радев вето върху проемните в ОВОС

Общество
12:53 - 26 Май 2022
2331
Градската десница иска от Радев вето върху проемните в ОВОС

Градската десница скочи върху прясно приетите промени в Закона за околната среда и водите във връзка с екооценките и гласуването на т.нар. двоен стандарт - в полза на власта и като бич за обикновените граждани и бизнеса при екооценките и поиска незабавно прилагане на вето от президента Румен Радев, както и сезира на Конституционния съд. 

От "Десен форум" скочиха на собствените си идеологически колеги от ПГ на ДБ за гласуваните поправки и отправиха остри критики след решенията в пленарната зала: 

"СРАМ, (не)уважаеми депутати от ДБ-вносители и всички подкрепили ви, е днешното ваше гласуване #екооценки и отказът ви да изпълните предизборните си обещания да възстановите нормалността и да премахнете експериментите на ГЕРБ от 2017 г. по модела „джипка“ с премахването на двуинстанционния контрол!

Защото вие направихте точно това – излъгахте всички онези граждани, които разчитаха на вас да изпълните тези си обещания, които дни и месеци наред протестираха за върховенство на правото и „един закон за всички“ и много от които гласуваха за вас именно заради тези ви обещания!

Сега българските граждани разбират, че до 2024 г. ще има един закон за проектите на властта, с които трябвало да се процедира бързо и безпроблемно, и друг за обикновените граждани и фирми, които ще преминават през двуинстанционния контрол за законност", уточниха от НПО-то и цитирани от ексдепутатката и сочена за опонент на шефа на ДСБ ген. Атанас Атанасов - Цецка Бачкова. 

Депутатите се скараха и затова дали да има обжалване на проекти на втора инстнация. Спорът беше за това трябва ли да се върне обжалването на две инстанции на оценката на въздействието върху околната среда за обекти от национално значение.

От 2017 година насам оценките за въздействие върху околната среда, които засягат обекти с национално и стратегическо значение, могат да се обжалват само на една инстанция. Управляващите поискаха промяна и настояха за възможността да се обжалват и на втора инстанция. Идеята не се хареса на всички партии в управляващата коалиция.  Те се съгласиха с мотива на опозицията, че ако има две инстанции, ще се бавят важни проекти за страната ни като например строителството на магистрали.

В крайна сметка се стигна до консенсус втората инстанция да влезе в сила от 2024 година.

„Коалицията тръгна смело и някъде по пътя започна да се колебае. Втората инстанция не е някакъв фетиш, а е важна”, заяви Крум Зарков.

„Шест месеца този законопроект беше поставен на трупчета и чакаше своя звезден миг, за да излезе от въртележката на коалиционните пазарлъци”, коментира Младен Шишков, ГЕРБ-СДС. 

„Дали ако остане едната инстанция, заради корупция в съдебната система някои проекти да не минават”, заяви екоминистърът Борислав Сандов.