Градските хора живеят по-дълго в близост до дървета

Увеличаване на зеленината с 10% е довело до намаляване на преждевременната смъртност средно с 4%

Общество
14:16 - 21 Ноември 2019
1499
Градските хора живеят по-дълго в близост до дървета

Обитателите на градовете живеят по-дълго, ако наблизо има дървета, според изследване, свързващо зелените площи с по-ниски проценти на преждевременна смъртност, предаде Ройтерс. Известно е, че дърветата в градовете охлаждат и пречистват въздуха и поглъщат затоплящите планетата газове. Настоящото изследване на специалисти от Института за глобално здраве в Барселона установява ползата от зеленината за предпазване от преждевременна смъртност.

"Повече зелена площ е по-добра за здравето. Хората всъщност живеят по-дълго, ако наоколо има повече зеленина", пишат авторите на изследването в сп. "Lancet Planetary Health".

Изследването е базирано върху данни от девет проучвания, обхванали над осем милиона души в седем страни, сред които Китай и Канада, и е най-мащабното по рода си.

За целите му авторите са използвали сателитни снимки, за да определят количеството на растителността, включително дървета, трева и храсти, на 500 метра от домовете на хората.

Нивата на растителността са отчетени според индекса за оценка на общата зеленина NDVI (Normalized difference vegetation index). Участниците в изследването са били наблюдавани в продължение на няколко години. Изследователите са взели предвид и случаите на преждевременна смърт, причинена от здравословни състояния като сърдечносъдови и респираторни заболявания.

Изследването е установило, че в градовете от Барселона, Испания, до Пърт, Австралия, увеличаване на зеленината с 10 процента е довело до намаляване на преждевременната смъртност средно с четири процента.

Специалистите напомнят, че достъпът до растителност е от полза за психичното здраве, намаляване на стреса, ограничаване на замърсяването и насърчаване на
физическата активност.

"Това, което трябва да направим, е да увеличим зелената площ в много градове, за могат хората да водят здравословен живот", изтъкват изследователите.

Според данни на ООН до 2050 г. две трети от глобалното население ще живее в градска среда. Много градове вече търсят начини да увеличат зеленината. В Меделин, Колумбия, бяха засадени хиляди дървета, които да образуват "зелени коридори" по продължение на главните пътища. Мелбърн, Австралия, планира да удвои дървесната си покривка до 40 процента до 2040 г.