Градският транспорт в София мина на лятно разписание

Коронавирусът доведе до рязък спад на пътнците в метрото и в автобусите

Актуални новини
09:34 - 19 Март 2020
2219
Градският транспорт в София мина на лятно разписание

От днес до 29 март градският транспорт в София минава на лятно разписание и ще се движи на по-големи интервали, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Причината е сериозният спад на пътниците заради извънредното положение у нас.

Най-натоварените линии обаче ще се движат според нормалния си график. Автобусите по линиите 111, 204 и 304, както и всички крайградски линии продължават да се движат без промяна. Автобусите по линия 260 също ще се движат по действащото си разписание във всички дни. Автобусна линия 86 ще е по разписание за предпразник и празник.

Трамваите по линиите 5, 7 и 22 и тролейбусите по линиите 1 и 2 запазват нормалните си разписания. В делнични дни електробусите ще се движат по празнично разписание.

Влакчетата на метрото и по двете линии също минават на празнично разписание.

Столичани, на които винетките за паркиране в синята и зелената зона, изтичат през следващите дни, могат да подават документи само през онлайн платформата, напомнят от ЦГМ. А плащането става по банков път.

Касите на ЦГМ на ул. „Будапеща“, на метростанция „Европейски съюз“ и пл. „Възраждане“ 1 са затворени до 29 март.

Временно са закрити и местата за служебен абонамент в двете зони за платено паркиране, като ЦГМ ще удължи договорите на фирмите за периода, за който не могат да ги ползват. Освен това за времето, в което зоните не работят, хората с винетни стикери могат да паркират и в съседни подзони.

Междувременно районните кметове в столицата започнаха да издават заповеди за забрана за ползване на детските и спортни площадки в столицата, за да няма струпване на много хора на едно място. Кметът на "Слатина" Георги Илиев разпореди детските площадки в района да бъдат оградени със забранителни ленти, а колегата му в район "Изгрев" д-р Делян Георгиев издаде заповед за затваряне на всички дворове на училища, детски ясли и градини и забрани събирания в междублокови пространства, детски площадки, спортни игрища и всички места за обществено ползване.