Градският транспорт в София - нередовен, но пък спирките красиви

На някои спирки са изобразени пейзажи и забележителности от различни държави

Топ
16:19 - 19 Август 2022
3427
Градският транспорт в София - нередовен, но пък спирките красиви

Спирки на градския транспорт в София представят пейзажи и забележителности от различни държави. Новата визия се реализира в рамките на инициативата “Изкуство за дипломация” (“Art4Diplomacy”). Организаторка на проекта е Петя Илиева, съобщиха от Столичната община.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Общината и на дипломатически представителства в България.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е патрон на инициативата, посланикът на Швейцария Реймунд Фурер и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посетиха една от спирката - на площад "Вацлав Хавел", дело на швейцарското посолство.

Общо 11 спирки на градския транспорт в София са облепени с архитектурни изображения. Показани са пейзажи и забележителности от Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден. Едно от местата е  историческият център със замък на град Чески Крумлов, включен в Списъка на ЮНЕСКО заради добре запазената си готическа, ренесансова и барокова архитектура.

На всяко изображение има кратка информация на български и английски език.

Изображенията са при спирките: бул. "Цар Освободител", Софийски университет; бул. "П. Славейков", пред болница "Св. Екатерина"; бул. "Прага", пред баня "Мадара"; бул. "Васил Левски", пред Националната художествена академия; площад "Вацлав Хавел" и улиците „Шипка" и „Асен Златаров", срещу входа на Националната военна академия; бул. "Цариградско шосе", спирка "Ал. Жендов", пред Народно читалище "Пенчо П. Славейков 1921" на бул. "Черни връх"; кв. "Лозенец", площад "Велчова завера", спирка "Семинарията"; пред Националната библиотека на бул. "Васил Левски"; зад Националната опера на бул. "Дондуков" и до Ботаническата градина на бул. "Васил Левски".

Така на красивите спирки столичани ще имат възможност да висят сред красоти, докато чакат да се появи заветният тролей, автобус или трамвай. Както е известно градският транспорт в София, освен че е скъп е и нередовен и мръсен, а в жегите вътре не се диша от задуха, тъй като шофьорите не пускат климатиците, за да пестят енергия или пък климатиците не работят или пък изобщо няма. След 20 часа колите на градския транспорт по някои линии се движат на 30-40 минути, което е срамно за европейска столица.