Границата между САЩ и Мексико е най-смъртоносният сухопътен маршрут за миграция в света

В пресечената от каньони хълмиста пустинна местност мигранти загиват от топлинен удар през лятото и от хипотермия през зимата

Новини
17:16 - 12 Септември 2023
3629
Границата между САЩ и Мексико е най-смъртоносният сухопътен маршрут за миграция в света

Границата между САЩ и Мексико е най-смъртоносният сухопътен маршрут за миграция в света, става ясно от информация, публикувана днес от Международната организация по миграция (МОМ), предаде Ройтерс.

МОМ е документирала 686 смъртни случаи и изчезвания на мигранти по границата миналата година, но истинският брой вероятно е по-висок, заради липсата на достатъчно информация, включително от страна на съдебномедицинските служби на граничните окръзи в Тексас и от мексиканската агенция за търсене и спасяване.

В пресечената от каньони хълмиста пустинна местност мигранти загиват от топлинен удар през лятото и от хипотермия през зимата, казват американски гранични служители.

Някои тела така е не биват открити.

Говорител на МОМ каза, че информацията на организацията "представлява най-ниските налични оценки". "Тревожните числа са сериозно напомняне за необходимостта от решителни действия за създаване на редовни пътища за законна миграция", добави той пред журналисти в Женева.

Според агенцията на ООН почти половината от отчетените миналата година смъртни случаи са били свързани с прекосяване на пустинята Сонора и пустинята Чихуахуа.

Броят на смъртните случаи и изчезванията, документирани от МОМ по границата, представлява почти половината от общо 1457 случаи, отчетени в Северна и Южна Америка миналата година.

"Една от най-тревожните тенденции, които МОМ наблюдава в Северна и Южна Америка, е увеличаването на смъртните случаи по миграционните маршрути в Карибско море", каза още говорителят. Той заяви, че през 2022 г. са били регистрирани 350 смъртни случаи, в сравнение с 245 през 2021 г. и по-малко от 170 – през предходните години. Повечето от жертвите по миграционните маршрути в Карибско море са хора от Доминиканската република, Хаити и Куба.