Границите на ЕС остават затворени за САЩ, Русия и Турция

От утре страните членки започват постепенно да се отварят за 14 държави извън общността

Новини
17:50 - 30 Юни 2020
2299
Границите на ЕС остават затворени за САЩ, Русия и Турция

Границите на страните членки на ЕС остават затворени за Съединените щати, Русия и Турция, стана ясно от заседанието на Съвета. Препоръките за постепенно сваляне на временните ограничения бяха приети на писмена процедура.

От утре страните членки започват постепенно отваряне на границите си за 14 държави извън общността - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. 

По отношение на Китай се чака потвърждение за реципрочна мярка. Жителите на Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана се смятат за жители на ЕС в рамките на тези препоръки.

Критериите за вдигане на ограниченията се базират на епидемиологичната ситуация и мерките за сдържане, в т.ч. физическата дистанция, а също така и на икономически и социални съображения. Според изискванията броят на новите случаи на заразени с Covid-19 през последните 14 дни трябва да е близък или по-нисък от средния за ЕС и да има стабилна или низходяща тенденция на новите заболели през този период в сравнение с предходните две седмици.

Също така се взема предвид цялостният отговор на коронавируса, в т.ч. наличната информация, наблюдение, проследяване на контактите, надеждност на информацията. Препоръките на Съвета обаче не са правно обвързващи и всяка страна членка носи отговорността за прилагането на препоръките. Нито една държава от Общността обаче не може да вдига границите към страна, за която няма координирано решение на Съвета.