Граждани възмутени: Защо улиците на София не се дезинфекцират?

У нас
17:30 - 31 Март 2020
29615
Граждани възмутени: Защо улиците на София не се дезинфекцират?

Възмутени от състоянието на софийските улици граждани се обърнаха към Lupa.bg, за да попитат Столична община – защо никой не мие и не дезинфекцира улиците на нашия град?

„В състояние на извънредно положение навсякъде по света дезинфекцират улиците с машини и препарати. А тук кметът и общината не правят нищо по въпроса“, ядосват се софиянци. 

Столична община се сети да прибере клошарите - защото ровят в боклуците, където мръсотията е най-много, но засега масово дезинфектиране на основни улици и булеварди не се забелязва, въпреки че извънредното положение тече вече трета седмица.

„Ограничават ни да стоим вкъщи, а по улиците никой не пръска! Тая община да започне да чисти тоя град!“, гневят се гражданите.

Това е една от спешните мерки, които предлагат и общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет. Тя гласи -

незабавна и системна дезинфекция на превозните средства на МГТ, спирките на МГТ, метростанциите, булевардите, улиците, междублоковите пространства, парковете на всички райони в СО.

„Проблемът е, че това миене го правят фирмите, с които Столична община има договор - фирмите, които събират и боклука. Самата община не разполага със собствен ресурс“, обясни пред Lupa.bg общинският съветник от БСП Милка Христова.

Тя също се възмути от липсата на инициатива в общината.

„Допреди няколко години се отчитаха реални обекти – конкретни улици, които са измити. Сега се отчита на километри - куче влачи рейс! Такава дезинфекция, каквато сме виждали в Китай, няма!“, беше реакцията на Христова.

Според общинският съветник фирмите за чистота най-вероятно не могат да смогнат, защото имат недостиг на машини.