ГРЕДА: Чегъртането на Първанов от „Лукойл“ се отлага

Куриози
15:12 - 28 Юни 2022
2161
ГРЕДА: Чегъртането на Първанов от „Лукойл“ се отлага

Редовното годишно общо събрание на бургаската петролна рафинерия "Лукойл Нефтохим" се събира днес. Според твърдения на енергийния министър Александър Николов на общото събрание следваше да се обсъжда смяната на представителя на държавата в контролираното от руската частна компания "Лукойл" дружество.

При това твърденията на Николов бяха направени в отговор на депутатски въпрос като част от парламентарния контрол.

В отговор на запитване от "Дневник" от Министерството на енергетиката отбелязаха, че смяната на представителя на държавата изобщо няма да се дискутира на днешното Общо събрание, защото все още се обсъждали критериите, на които трябва да отговаря представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим".

"Търговията с петрол и петролни продукти е в компетенцията на министерствата на финансите и икономиката и заедно с тях обсъждаме и утвърждаваме критерии за подбор и избор на нов представител на държавата (в "Лукойл Нефтохим") и след като бъдат утвърдени такива критерии, ще се пристъпи и към смяната", уточни пиарът на Николов, което означава, че тепърва ще се обсъждат и конкретни кандидати.

В писмения отговор на енергийния министър в оставка, който беше в сваленото коалиционно правителство от квотата на "Има такъв народ", на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров, се твърдеше, че "по предложение на Държавата в качеството ѝ на акционер клас "А" ще бъде внесено за обсъждане предложение за промяна на представителя на Държавата в Надзорния съвет, като същият ще бъде определен след проведена състезателна процедура".

Наскоро от "Демократична България" настояха, че "Лукойл Нефтохим" трябва да бъде под оперативния контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес. "Представителят на държавата (в "Лукойл Нефтохим" - бел. ред.) досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата", коментира депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев и поясни в отговор на въпрос, че представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката.

По думите на депутата в Румъния е имало същия проблем с рафинерията на "Лукойл", но компанията вече плащала данъци. Според Мирчев подозренията са, че в България "част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица", но това нямало как да се докаже

От "Демократична България" предложиха няколко стъпки за поевтиняване на горивата, като една от тях беше смяната на представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим".

Още в края на януари Александър Николов обяви, че представителят на държавата в петролната рафинерия в Бургас Красимир Първанов не отчитал дейността си пред Министерството на енергетиката. Тогава Първанов настоя, че не е длъжен да предоставя отчети и документи от работата на надзорния съвет, освен ако това не бъде поискано от министъра. Той изтъкна, че според него министърът или не бил наясно, или бил подведен.

Красимир Първанов е бивш заместник-министър на енергетиката, а преди това беше и директор на Националната електрическа компания (НЕК).

При първото правителство на Борисов той се прочу със самоинициатива - като шеф на НЕК той подписа анекс №12 към договора за АЕЦ "Белене", който по-късно помогна на руската "Атомстройекспорт" да осъди България за над 1.2 млрд. лева.

Първанов нямаше мандат да подписва за допълнителни ангажименти, защото не бяха изчистени най-важните финансови въпроси по проекта, но го направи през главата на тогавашния икономически и енергиен министър Трайчо Трайков. След като поведението му предизвика скандал, Борисов го отстрани от НЕК.

Впоследствие обаче Борисов го назначи за заместник-министър на енергетиката в третия си кабинет, но отново се наложи да уволни Красимир Първанов - този път заради "Апартаментгейт", в който наред с Цветан Цветанов е закупувал луксозни апартаменти на изключително занижени цени. Въпреки това остана представител на държавата в "Лукойл", какъвто е от май 2017 г. насам.

На челната снимка: Красимир Първанов