Греда! Коранът и сомалийските пирати спънаха д-р Георги Петлешков в "Стани богат"

Нещо за четене
23:11 - 20 Февруари 2024
6795
Греда! Коранът и сомалийските пирати спънаха д-р Георги Петлешков в "Стани богат"

Въпрос за сомалийските пирати и състезание по наизустяване на Корана спънаха Георги Петлешков в борбата му в "Стани богат". Обещаващият български лекар, специалист в терапията на черепно-мозъчни травми се оказа в капана на многопластово питане за това какво получават децата, които победят в състезание по рецитиране на Корана. Възможните отговори бяха къща, камила, екскурзия в Европа и "Калашников".

Георги Петлешков се обади на приятел за помощ

Д-р Петлешков съвсем правилно се ориентира, че едва ли ще е къща, нито пък екскурзия в Европа. Неговият аргумент бе, че ако най-добрият хафъз (рецитатор на Корана) е дете без родители, няма кой да подпише документите му за пътуване. Това, че в Сомалия изобщо няма турагенции, че сомалийците пътуват с визи и че именно затова препълват лодките на трафикантите в Средиземно море му убягна, но логиката му го спаси от даване на този грешен отговор.

Д-р Петлешков се обади на свой приятел, но не можа да получи помощ. Той заложи на камила, а се оказа "Калашник".

Участникът в шоуто смяташе, че след като в Сомалия всеки има оръжие, АК-47 не представлява някаква особена ценност. Друг негов аргумент бе, че едва ли държавата ще толерира пиратството и престъпността. Но... в Сомалия няма държавност от 1992 г. насам. Страната е разпарчетосана между безброй племенни съюзи, полеви командири и ислямистки движения. Между тях от десетилетия се води коямарна гражданска война и сомалийските пирати са може би най-малкият дерт.

Въпросното раздаване на калашници на децата е частен случай. Състезанието по запаметяване на Корана се организира от ислямистко радио.