ГРЕДА: Пенсиите скачат, ама друг път

Куриози
14:20 - 23 Юни 2022
3375
ГРЕДА: Пенсиите скачат, ама друг път

Увеличението на пенсиите от 1 юли, около което партиите иначе обичат да наддават, най-вероятно ще стане жертва на политическата криза. Все по-голяма е опасността да се наложи отлагане на промените, тъй като актуализацията на пенсионния бюджет фатално закъснява.

Законът трябваше да е готов до 24 юни, за да може НОИ да направи изчисленията и да подготви изплащането на пенсиите. 24 юни е утре, но законът даже не е влизал на второ четене в комисия, а съгласие по самите промени ще бъде постигнато трудно.

"Оптимист съм за увеличаването на пенсиите като краен резултат, но не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли", коментира днес социалният министър от падналия кабинет Георги Гьоков, цитиран от БТА.

"Ако утре нямаме приет бюджет на Държавното обществено осигуряване, и публикуван - в понеделник, най-късно - във вторник, в Държавен вестник, експертите от Националния осигурителен институт нямат физическото и техническото време да направят преизчисляване на пенсиите и да разпределят по пощенски клонове и по банки средствата, за да могат пенсионерите да си получат в нормалния срок увеличените пенсии", посочи министърът.

Политическото говорене за отговорност към хората, към пенсионерите, няма нищо общо с действията в парламента, каза още Гьоков по повод поредния ден с провален от новата коалиция кворум. В предложенията на другите парламентарни групи от новосформираната опозиция също се предвижда увеличение на пенсиите, каза министърът.

По думите му, българските пенсионери „може би“ ще го получат, защото всичко е в „сферата на условностите“. Ако държанието в Народното събрание продължи да бъде такова, не виждам как ще се случи, коментира Гьоков. 

Правителството, социалното министерство, Националният осигурителен институт си свършиха перфектно работата с предложенията, които направиха, и моите очаквания бяха и Народното събрание също да си свърши работата, за да могат хората да получат увеличените пенсии, добави министърът.

До крайния срок - 22 юни, предложения между първо и второ четене за пенсиите внесоха само ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме промяната", БСП и ДБ предлагат 10% осъвременяване и включване на 60-те лв. към размера на пенсиите за трудова дейност, включително и тези на бъдещите пенсионери. ГЕРБ предложи 15% осъвременяване и запазване на 60-те лв. като отделна добавка до края на годината.

ДПС пък иска 14% увеличение, 120 лв. добавка за пенсиите под линията на бедност от 413 лв. до края на годината и 60 лв. добавка за останалите.

Без актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване остава да важи първоначалният вариант на бюджет за 2022 г. Той предвижда край на добавките от следващия месец и осъвременяване с едва 6,1%, което е много далеч от натрупаната междувременно инфлация.

При закъснение, което вече е почти сигурно, ще се върви към вариант за изплащане на увеличението на втора дата през юли или през август със задна дата. Това обаче означава отново хората да не получат чиста сума и бъркотията с всякакви добавки и компенсации да продължи още поне месец, потенциално поднасяйки разочарование и от това увеличение.

Възможно е и правителството в оставка на пожар да приеме изплащане на добавки за юли - за такава стъпка няма нужда от решение на Народното събрание, но тя също е ограничена от техническите възможности да се задвижи в такива кратки срокове.